Güveç




Malzemeler:


1.5 kg kuzu veya dana eti (iri doğranmış)

4-5 baş orta boy soğan

2-3 yeşil biber

2-3 orta boy domates

1 yemek kaşığı salça

½ yemek kaşığı tuz

½ tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber.

½ bardak sıvıyağ



Yapılışı:


İri halde parçalanmış kuzu veya dana etleri (orijinali kemikli keçi etinden yapılır) önce; güveciniz geniş ve yayvan ağızlıysa güveçte, değilse fırın tepsisinde yaklaşık 40 dk boyunca 180-200 derecede kızarıncaya kadar pişirilir.


Kızarmış etler düdüklü tencereye alınır. Üzerine kabukları temizlenmiş soğanlar bütün halde, biberler ve domatesler ikiye ya da üçe ayrılmış olarak konulur.


Yağı da salçasıyla kavrulup sıcak suyla birlikte düdüklü tencereye dökülür. Su seviyesinin etleri geçmemesi lazım, tuzu ve karabiberi atıldıktan sonra düdüklü tencerenin kapağı kapatılıp, 15 dk boyunca pişirilir.


Sebzelerin biraz diri kalması istenirse, düdüklü tencerede pişme esnasında son  dk içinde düdüklü tencereye ilave edilmelidir.


Etler pişmiş oldukları düdüklü tencereden tekrar güvece alınarak 10 dk boyunca üstü iyice kızartılır.


Afiyetle yenilir.


Dikkat: Bu yemeğin pratik halini Kütahya’da ikamet eden akrabamız ve çok sevdiğim arkadaşım Hülya’dan aldım. Her zaman uğradığımızda ailecek severek yediğimiz, taş fırınlarda sipariş üzerine yapılacak kadar yaygınlaşan bu lezzetli yemek hakkında söyledikleri aşağıdadır:

“Güveç için yağlı kuzu ,oğlak ya da erkeç eti favoridir.Sebzesiz usulde yapılan Gediz güvecinde güveç kabının üstüne mutlaka kaburga bölümünden bir parça konulur. Kütahya merkezde ve Tavşanlı’da yapılanda ise dana eti dahil her türlü sert et kullanılır. Çünkü ön kızartma ve düdüklüde haşlama esnasında pişmeme gibi bir durum olmaz. Baharat daha ziyade Kütahya ve Tavşanlı bölgesinde kullanılır. Gediz’de ise sadece et, tuz, çok çok az su ve taş fırın kullanılır. Kesinlikle et, tencerede kaynatılmaz tamamen taş fırında üstü başka bir güveç vasıtasıyle kapatılarak pişirilir. Pişirme süresi için deneme yanılma ile zamanla meleke kazanılır.”


Get Adobe Flash player