Mantar (çıntar ) kavurma


Malzemeler:


1 kg mantar

2 adet soğan

½ su bardağı zeytinyağı



Yapılışı:


Toplanmış mantarlar (semt pazarlarından mevsimi olmasından dolayı bolca bulunan mantarlar) alınır en az 3-4 kez bol suda kumlarından çöplerinden ayıklanana kadar yıkanır ve suyu süzdürülür.


Küp küp doğranır  ve orta ısıdaki tencereye konulur .


5-10 dk sonra mantarlar suyunu salar ve yumuşar, 15 dk daha pişirdikten sonra, süzgeçten geçirilerek sularından süzdürülür.


Soğanlar küp küp doğranır, yayvan bir tavada sıvıyağında kavrulur, üzerine haşlanmış mantarlar eklenir, tuzu atılır, kavrulmaya devam edilir.


15-20 dk daha kavrulur, annemin tabiriyle çıtırdama sesini duytuktan sonra 5 dk daha kavrulup ocaktan indirilir.


Afiyetle yenilir.



Not:

ÇINTAR, daha çok Ege bölgesi civarlarında sonbahar aylarında yağmurların yağıp nemli bir ortam oluşturmasından dolayı doğanın, tamamen organik, kendi kendine geliştirdiği bir mantar türüdür.

 Meşe çam diplerinde bulunur kendinizde toplaya bilirsiniz, fakat bilmeyenler için semt pazarlarında, şehirlerin, kasabaların ve köylerin yol kenarlarında, köylüler tarafından toplanmış ve satılmakta olduğunu görürsünüz.

Hafif turuncumsu, somon gibi bir renge sahip olan çıntarları yiyenler bir zaman sonra tiryakisi olurlar et kadar lezzetlidir denilir.

Daha çok, Ege civarında  tarifte de anlatıldığı gibi bol soğanla kavrularak tüketilir, tavası ve ateşte kebabı da yapılabilir. Çıntarı yemesi kadar toplaması da oldukça zevklidir.

Bu konuda bir anımı anlatmadan geçemeyeceğim.

Sevgili babacığım orman işletmede çalıştığı için Manisa ve civarındaki, özellikle yuntdağı köylerini çok iyibilir devamlı görevli olarak buralarda bulunurdu.

Her zaman doğa ile oldukca ilgili olan babam, aşılanmamış yabani meyve ağaçlarını aşılar, ortam olarak uygun bulduğu göletleri kapatır ve birtür suni göl oluşturur ve buraları balık yavruları veya yumurtaları atar  ve bu şekilde doğaya katkıda bulunmaya çalışırdı.

Şu anda emekli ve  Manisa’nın bir dağ köyünde bahçe ve kiraz yetiştiriyor.
Babam  bir sonbahar günü size bir sürprizim var değip bizi ormana, özellikle çıntarların oldukca bol olduğu, daha önce görev sırasında kendinin tespit ettiği çamlık bir orman arazisine götürdü. Aman Allah’ım her zaman babamın ormandan toplayarak getirdiği mantarları zevkle ve afiyetle yerdik ama toplamasının bu kadar zevkli olabileceğini hiç düşünmemiştim.

Köylüler tarafından keşfedilmemiş o bölgede O kadar çok mantar yani çıntar vardı ki hemde üçer beşer öbekler halinde. Hem de ikişer metre üçer metre arayla uzun zaman olmasına rağmen çok iyi hatırlayabiliyorum ortalama 200 metre kare yerden 10 kilo mantar toplamışızdır.

Bunlar çocukluktan gençlik yıllarına geçerken babamız tarafından tatmış olduğumuz zevkler;

İlk oltayla balık yakaladığımda da aynı duyguya kapılmış ve çok mutlu olmuştum.

Şimdi ise büyük şehirde yaşamamızdan dolayı ne çıntar toplaya biliyor nede balık yakalayabilmenin zevkini yaşayabiliyoruz.

Şu anda kavurmasının tarifini verdiğim çıntarı Manisa’dan değilde, bayramda Ankara dönüşü Kütahya’nın Gediz ilçesinin Pazar yerinden seçerek aldım orada bulunan köylü hanımlardan da öğrendiğim kadarıyla küçük olanlarının daha makbul olduğunu söylediler.  Büyüklerin sap kısımlarında da kurtlanma olabilirdiye de uyardılar sağolsunlar.

Get Adobe Flash player

(Uygulama Tarihi: 29.11.2010)